Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappen en balustrades Online info en inspiratie over trappen en trapleuningen.
Trappen en balustrades
banner image

Trappen in metaal

Wil je graag een stoere, robuuste trap in metaal? Dat is de ideale aankoop voor wie houdt van een strak interieur. Toch kan je een metalen trap in veel verschillende woonstijlen integreren. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van metalen trappen? Lees hier meer over de verschillende metaalsoorten, vormgevingen en richtprijzen voor trappen in metaal.

Ga snel naar:
Mogelijke metaalsoorten
Kostprijs metalen trappen
Uitvoeringen metalen trappen
Onderhoud metalen trappen
6 inspirerende realisaties
Offertes aanvragen

 

 

Waarom kiezen voor een trap in metaal?

Een trap in metaal is tijdloos en past bij verschillende bouwstijlen. Daarnaast hebben metalen trappen ook nog de volgende troeven:

  • Duurzaam en stevig: metaal is een robuust en stevig materiaal. Dankzij deze kenmerken is metaal uitermate geschikt voor grote overspanningen met een minimum aan steunpunten. Hierdoor leent metaal zich uitstekend voor bv. spiltrappen of zwevende trappen.
  • Onderhoudsarm: metalen trappen zijn erg onderhoudsvriendelijk. Bovendien zijn ze slijtvast, waardoor ze er jarenlang mooi blijven uitzien.
  • Veel esthetische mogelijkheden: metalen trappen kan je in verschillende metaalsoorten, kleuren en afwerkingen krijgen.
  • Zowel binnen- als buitentoepassingen: metalen trappen doen je misschien automatisch denken aan brandtrappen, maar ze zijn zoveel meer. Metaal is ideaal voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Het enige nadeel aan metaal is dat er sprake is van geluidsproductie. Wanneer je met stevige schoenen de trap oploopt, ontstaat een nagalm. Om dit probleem te vermijden, kan je de trap laten bekleden met houten treden of een geluiddempende laag laten aanbrengen.

 

Mogelijke metaalsoorten

Voor de realisatie van jouw droomtrap in metaal heb je de keuze uit verschillende metaalsoorten. Je bepaalt zelf welke metaalsoort ideaal is voor jouw trap, afhankelijk van je persoonlijke smaak, noden en natuurlijk naargelang je budget:

 

1. Aluminium

Trappen in aluminium zijn qua prijs-kwaliteitsverhouding een goede keuze. Ze zijn over het algemeen goedkoper dan trappen in inox of staal, maar ogen iets ruwer. Perfect voor wie graag die industriële stijl in zijn woning zoekt. Bovendien is aluminium goed bestand tegen roest, waardoor dit materiaal zich perfect leent voor buitentoepassingen. Een nadeel is dat aluminium iets gevoeliger is voor krassen. Ben je iemand die vaak met de schoenen in huis rondloopt? Dan kies je beter een metaalsoort die iets krasvaster is.

 

2. Inox

Inox of roestvrijstaal herken je aan zijn moderne, strakke uitzicht in vergelijking met andere metaalsoorten. Ook bij dit materiaal heb je nog keuze uit een waaier aan afwerkingsmogelijkheden. Het spreekt voor zich dat inox niet roest en dus ook uitstekend is als buitentrap. Een groot nadeel aan inox is dat het vaak de duurste metaalsoort op de markt is.

 

3. Staal

Ook staal is ideaal voor wie graag een industriële stijl in zijn of haar woning wil etaleren. Staal en inox zijn qua prijs sterk aan elkaar gewaagd. Beiden zijn goed bestendig tegen krassen en andere beschadigingen. Het grootste nadeel aan staal is dat het wel kan roesten. Dit los je op door je trap te poedercoaten of te galvaniseren. Zo voorkom je roestvorming bij zowel binnen- als buitenconstructies.

 

4. IJzer

Trappen in ijzer vind je voornamelijk in gegalvaniseerd ijzer. Daarbij ligt een beschermlaagje over het materiaal, zodat het mooi glanst. Een ijzeren trap is robuust en voornamelijk populair in industriële omgevingen en als buitentrap. Dit betekent echter niet dat je ze niet als binnentrap kan gebruiken. IJzeren trappen zijn vaak de goedkoopste optie.

 

TIP: een ervaren trappenmaker kan je adviseren en bijstaan in je zoektocht naar de ideale trap in metaal. Onthoud echter dat elke vakman zijn eigen expertise heeft en het aanbod tussen professionals sterk kan verschillen. Wil je gericht advies en aangepaste prijsvoorstellen op maat ontvangen? Dan doe je er goed aan om 2 à 3 offertes op te vragen. Die kan je dan eenvoudig met elkaar vergelijken. Kom in contact met gespecialiseerde trappenbouwers actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

Kostprijs trap in metaal

De kostprijs van een metalen trap hangt af van verschillende factoren: de metaalsoort, de vormgeving van de trap, de trapopbouw, de afmetingen, het aantal verdiepingen die de trap moet overspannen en allerlei extra’s (bv. trapleuning, trapverlichting, trapbekleding,…). Je mag gemiddeld rekenen op € 3.000 à € 7.500 (incl. btw & plaatsing) voor een metalen trap in een rechte basisuitvoering.

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Bovendien kunnen de mogelijkheden en prijzen verschillen per trappenmaker. We raden daarom aan om offertes aan te vragen bij 2 à 3 verschillende trappenmakers. Zo kan je gericht voorstellen en prijzen vergelijken. Ontvang hier vrijblijvend offertes op maat.

 

TIP: waarom kiezen voor een trap op maat?

Er bestaan zelfbouwpakketten voor trappen. Deze zijn voordeliger dan maatwerk, maar vergen handigheid en voorzichtigheid bij de opbouw. Kies je voor een trap op maat? Dan ben je er zeker van dat die volledig naar jouw persoonlijke smaak en wensen wordt samengesteld en vormgegeven. Zo krijg je een uniek stuk dat perfect is aangepast aan jouw interieur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

Metalen trappen

Uitvoeringen metalen trappen

Een metalen trap kan je volledig op maat laten samenstellen. Hierdoor tover je jouw toekomstige trap om tot een interieurelement dat functionaliteit overstijgt en deel vormt van het geheel. Hieronder geven we een overzicht van de verschillende keuzes die je kan maken in het design van je metalen trap:

 

1) Vormgeving

Je kan kiezen tussen uiteenlopende trapvormen, afhankelijk van de mogelijkheden in jouw woning en je persoonlijke smaak: steektrappen (rechte trappen), zwevende trappen, wenteltrappen, bloktrappen, spiltrappen, … Daarnaast kan je qua uitzicht ervoor opteren om alleen het loopvlak in metaal te construeren ofwel de ganse basisstructuur, maar dan afgewerkt met treden in andere materialen (zoals hout of glas).

 

2) Afwerking

Metaal kan je in 3 afwerkingen verkrijgen:

  • Onbehandeld: hou je van een metalen trap zonder al te veel poespas? Dan ben je het best met een onbehandelde metalen trap. Hierdoor behoud je de klassieke metaallook.
  • Gegalvaniseerd of gelakt: je kan een metalen trap in eender welke RAL-kleur laten lakken. Het grote nadeel aan gelakte metalen trappen is dat ze snel gebruikssporen vertonen. Het is dan beter om zonder schoeisel op deze trap te lopen.
  • Bekleed: wil je eerder een gecombineerde metalen trap? Dat kan. Je kan bv. de metalen constructie laten bekleden met houten treden. Verkies je liever iets uniekers? Ga dan voor glazen tredes of een glazen leuning.

 

3) Trapconstructie

Wil je een gesloten trap met stootborden waardoor je een meer afgesloten ruimte creëert? Of gaat jouw voorkeur uit naar een open trap zonder stootranden? Daarnaast kan je ook opteren voor een trapboomtrap of een zwevende trap. Bij een trapboomtrap dragen 1 of 2 balken de traptreden. De voet van de trapboom rust op de vloer, de kop rust tegen de zijkant van het trapgat. Bij een zwevende trap is er geen trapboom. De traptreden worden gedragen door verankeringen in de muur.

 

4) Bijkomende elementen

De afwerking zit ‘m in de details. Pas de trapleuning bv. volledig naar wens aan: ga je voor een leuning in hetzelfde materiaal? Of verkies je iets anders? Welke vorm moet die hebben? Verlichting kan je ook integreren in jouw trapconstructie. Op deze manier dompel je het geheel onder in een welbepaalde sfeer.

 

TIP: vertrouw op de expertise van een ervaren trappenbouwer om jouw droomtrap in metaal te realiseren. In overleg met jou zal hij al jouw wensen koppelen aan de praktische mogelijkheden. Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang prijsvoorstellen op maat van jouw project. Start jouw aanvraag hier.

 

Onderhoud metalen trap

Eén van de voordelen van metaal is dat het een onderhoudsvriendelijk materiaal is. Metalen trappen zijn erg slijtvast, behalve wanneer je een gepoedercoate of gelakte trap hebt. Door het op- en aflopen van de trap gaat de lak na verloop van tijd afslijten. Daarom werk je het best de laklaag bij na zo’n 5 à 10 jaar. Na verloop van tijd gaat een metalen trap wat blinken, waardoor hij een eigenzinnig karakter krijgt. Het enige wat je qua onderhoud moet doen, is het metaal af en toe afstoffen met een vochtige doek.

Inspiratie: 6 trappen in metaal

Ben je overtuigd van de vele voordelen en mogelijkheden van metalen trappen? Laat je voor jouw eigen trap inspireren door de mooie onderstaande realisaties:

 

1) Elegante zwevende trap in metaal en hout

Trap metaal

In dit open, maar warme interieur komt de trap met open treden en een basisstructuur in inox volledig tot zijn recht. Om het geheel te doen kloppen, kozen de bewoners ervoor om de trapbekleding in hout af te werken. Dit past niet alleen goed bij het laminaat, maar ook bij de landelijke keuken. Bovendien dempt hout het trapgeluid: ideaal voor gebruik in een druk bezochte leefruimte zoals deze keuken.

 

2) Moderne, wit gelakte metalen trap

Trap in metaal

Een witte trap gedurfd? Ja, maar ook erg mooi in contrast met de donkere muurverf. Deze metalen trap met z-tredes bestaat uit wit gelakt staal, waarbij het loopvlak dan weer in een donkere kleur is uitgevoerd. De glazen wand fungeert als trapleuning en vergroot het ruimtegevoel. Het glas schermt de trap enerzijds af, maar stelt deze anderzijds toch niet buiten de leefruimte. Het elegante trapdesign zonder steunbalken illustreert de sterke overbruggingskracht van trappen in metaal.

 

3) Draaitrap in zwart staal

Draaitrap metaal

Een draaitrap in het midden van een leefruimte oogt altijd een beetje excentriek. Zeker wanneer je kiest voor een zwarte aluminium draaitrap met spil die meerdere kwartdraaien overspant. Het onbehandelde metaal behoudt de minimalistische robuustheid van de omgeving, maar geeft het tegelijkertijd een elegante flair. Deze opzet keert ook terug in de elegante metalen trapspijlen.

 

4) Moderne, rood gelakte metalen trap

Moderne trappen metaal

Een metalen bloktrap oogt bijzonder mooi in een vrijstaande opstelling te midden van een open ruimte. Deze eenvoudige rechte trap mag dat aantonen. Omgetoverd tot een echte eyecatcher dankzij de rode poederlak, domineert hij de volledige ruimte. Ook hier kozen de bewoners voor een elegante, maar moderne glazen trapleuning om zo min mogelijk van het buitentafereel aan het oog te onttrekken.

 

5) Metalen kwartdraaitrap met houten treden

Trap metaal hout

Deze mooie open trap met hoekbordes blinkt uit in eenvoud en functionaliteit. Alhoewel hij veel ruimte inneemt, voelt het niet zo aan. De open traptreden in licht Europees hout zorgen, samen met de glazen trapleuning, voor een gul en licht ruimtegevoel. In dit serene Scandinavische interieur vormt de trap de ideale scheidingslijn tussen twee woonruimtes.

 

6) Stijlvolle buitentrap met beton en metaal

Buitentrap metaal

Metaal leent zich ook uitstekend voor buitentrappen. Deze bordestrap met bloktreden kreeg een basisstructuur in inox. Samen met het metaal vormt het beton de perfecte onderhoudsvrije combinatie om in buitentoepassingen te gebruiken.

 

TIP: een voorbeeld gezien dat je inspireert? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een professionele trappenbouwer. Samen met hem kan je de mogelijkheden voor een metalen trap overlopen. Kom in contact met professionals actief in je buurt met behulp van de gratis offertedienst. Start nu jouw aanvraag door het onderstaande offerteformulier in te vullen:

 

Offertes voor trappen / balustrades ontvangen?

Een trap of trapleuning laten plaatsen of jouw trap laten schilderen, renoveren, bekleden, …? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang vrijblijvend offertes op maat aan van erkende vakmannen uit jouw buurt.