Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappen en balustrades Online info en inspiratie over trappen en trapleuningen.
Trappen en balustrades
banner image

Traprenovatie

Wil je jouw trap er als nieuw laten uitzien? Je trap renoveren bespaart je de moeite en kosten van een nieuwe trap maar geeft je oude een nieuwe look. Welke oplossing je kiest, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren, de ondergrond en je budget. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden in traprenovatie met de prijs.

Ga snel naar:
Fijnstralen
Schilderen
Stofferen
Aandachtspunten
Offertes ontvangen

 

 

Traprenovatie: mogelijkheden

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw trap kunt renoveren. We overlopen ze hieronder.

 

1. Overzettreden plaatsen

Overzettreden

Overzettreden worden op bestaande trappen geplaatst. Ze zijn vrij dun en je kan ze snel plaatsen (1 dag). Dit type traprenovatie is duurder dan de andere, maar je hebt veel keuze en de uitstraling is authentiek. Overzettreden bestaan in verschillende soorten materialen: laminaat, hout, kunststof … Ook in de afwerking heb je heel wat opties, zoals antislip en verlichting. Meer info over de mogelijkheden en prijzen van zelf overzettreden plaatsen versus overzettreden laten plaatsen vind je op de website trappen-info.be.

» Geschikte ondergrond: elk type ondervloer
» Prijs: € 125 – 150 per trede (incl. btw en plaatsing), afhankelijk van het soort materiaal

2. Fijnstralen

trap zandstralen

Om onregelmatigheden weg te werken in het oppervlak van je trappen kan je ze fijnstralen. Je brengt dan geen nieuwe trapbekleding aan, maar herstelt de oude in ere door de trap te schuren met fijne stralen. Met deze methode kan je ook oude lagen van bv. verf verwijderen. Zandstralen is enkel mogelijk op houten trappen en vrij hard. Luchtgommen daarentegen is zachter en ook mogelijk op steen, beton en metaal.

» Geschikte ondergrond: steen, hout, metaal en beton
» Prijs: € 50 – 75 per trede (incl. btw en uitvoering), afhankelijk van de techniek

3. Schilderen

Trap schilderen

Een likje verf doet wonderen. Je steekt je trap in een nieuwe kleur en geeft die terug een frisse, egale uitstraling. Je trap verven is zeer eenvoudig en goedkoop, maar dit moet je wel om de zoveel tijd herhalen. Met verf kan je heel creatief zijn. Je kan de kleur laten aansluiten bij die van de ruimte of juist afwisselen. Vervolgens kan je de trap vernissen als extra bescherming.

» Geschikte ondergrond: steen, hout en beton
» Prijs: € 50 – 75 per trede (incl. btw en uitvoering), afhankelijk van het soort verf

4. Stofferen

Trap stofferen

Oude lagen of een beschadigde trap kan je ook verbergen onder tapijt. Deze trapbekleding werkt vanzelf antislip, isolerend en geluiddempend. Je kan het plaatsen als overloper of als volledige trapbedekking. Met vast tapijt leg je een aaneengesloten tapijt. Met tapijttegels daarentegen plaats je losse delen tegen elkaar en kan je variëren in patronen en kleuren. Ook sisal, een tapijt gemaakt van de Agave plant, maakt zijn opgang.

» Geschikte ondergrond: elke ondergrond met een effen, vocht- en stofvrij oppervlak
» Prijs: € 50 – 120 per trede (incl. btw en plaatsing), afhankelijk van het soort tapijt

 

TIP: je ziet dat er vrij veel mogelijkheden zijn om jouw trap te renoveren. Wil je weten welk soort renovatie het meest geschikt is? Laat je dan informeren bij een specialist. Die geeft je advies op maat en verzekert je van een correcte uitvoering en mooi eindresultaat. Ontvang snel en vrijblijvend offertes op maat via de offertepagina.

 

Enkele aandachtspunten bij traprenovatie

  • Hou bij de traprenovatie rekening met de vorm van je trap. Die bepaalt namelijk de mogelijkheden, werkwijze en prijs. Zo vraagt een rechte trap minder maatwerk voor overzettreden dan een wenteltrap. Daarom is het ook goedkoper dan een draaitrap renoveren. Een traploper is dan weer minder geschikt voor een open trap.
  • Je kan een trap extra veilig of comfortabeler maken. Denk maar aan een traplift, antislip strips of trapleuning. Met zulke aanpassingen maak je de trap gebruiksvriendelijk voor wie minder goed te been is.
  • Trappen in een professionele omgeving (winkel, industrie …) moeten voldoen aan een bepaalde regelgeving.

TIP: een vakman kent de mogelijkheden en wetgeving. Hij verzekert je daarbij van een correcte uitvoering die aan de eisen voldoet. Ontvang advies en offertes van specialisten via de onderstaande offertedienst.

 

Offertes voor trappen / balustrades ontvangen?

Een trap of trapleuning laten plaatsen of jouw trap laten schilderen, renoveren, bekleden, …? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang vrijblijvend offertes op maat aan van erkende vakmannen uit jouw buurt.