Trappen en balustrades
Trappen en Balustrades

Een trap of trapleuning laten plaatsen? Jouw trap laten schilderen, renoveren, bekleden, …?

Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

Trapleuning: materialen & vormen

Heb je een mooie trap in je woning? Dan kan je vanzelfsprekend niet zonder een trapleuning. Deze zijn er in allerlei maten en modellen. Daarbij kunnen ze van allerlei soorten materiaal gemaakt zijn. Eén ding is zeker: een mooie trapleuning geeft cachet aan je woning. In dit artikel gaan we dieper in welke mogelijkheden er zijn op het gebied van trapleuningen: de maten, de soorten, de prijzen, de vormen en de materialen.

 

 

Waarom een trapleuning?

Er zijn verschillende redenen waarom je een mooie en goede trapleuning in je huis kan nemen. We zetten hieronder een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje.

  • Veiligheid: een trapleuning moet in de eerste plaats veiligheid bieden. Als je de trap op of afloopt, is het prettig dat je je ergens aan vast kan houden. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn, is dit een absolute must. Ook (kleine) kinderen zijn gebaat bij een goede trapleuning die veel grip heeft.
  • Uitstraling: met een trapleuning kan je je interieur een bepaalde uitstraling geven. Een ronde trapleuning met ronde spijlen straalt een zachte en rustige sfeer uit. Wil je liever een trapleuning met een moderne uitstraling? Dan kies je voor een leuning met rechte lijnen en hoeken.
  • Een bepaalde stijl creëren: door bepaalde materialen te gebruiken voor de leuning, kan je de trap een bepaalde stijl geven. Kies je bijvoorbeeld voor naturel hout dan heb je al snel een Scandinavische stijl. Met een roestvrijstalen of een aluminium trapleuning ga je voor een industriële stijl. Zo zijn er tal van mogelijkheden om een bepaalde stijl te creëren.

 

Wat is de ideale hoogte van een trapleuning?

In principe is er geen vaste hoogte voor een trapleuning, maar er is wel een richtlijn. Om een goede hoogte van de trapleuning te krijgen, meet je vanaf de neus van de traptreden. Meestal kom je dan uit op een maat die ligt tussen 85 en 95 centimeter. Je persoonlijke voorkeur bepaalt dan welke hoogte voor jou ideaal is.

 

Daarnaast is ook de dikte van de leuning van belang om een goede grip te hebben. De gemiddelde dikte van een goede trapleuning is 33 tot 43 millimeter. Ten slotte is ook afstand van de leuning tot de muur van belang. Meestal is dit 5 tot (hoogstens) 10 centimeter.

 

 

Trapleuning: prijs

De prijs van een trapleuning is voornamelijk afhankelijk van het materiaal dat gebruikt wordt. Daarbij gaan we uit van de prijs per strekkende meter.

 

Hieronder geven we de prijs van een trapleuning per materiaalsoort.

 

Materiaal trapleuningPrijs (incl. btw, excl. plaatsing)
Aluminium21 euro per meter
Grenenhouten16 euro per meter
Hardhouten18 euro per meter
Kunststof15 euro per meter
Roestvrijstaal/ Inox27 euro per meter
Smeedijzeren150 euro per meter
Stalen100 euro per meter

We benadrukken dat het hier om richtprijzen gaat. De actuele prijs van de trapleuning kan anders liggen. Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project en wensen? Ontvang vrijblijvend offertes van professionele vakmannen via de offertepagina.

 

 

trapleuning inox

 

 

Trapleuning: materialen

Een trapleuning kan gemaakt zijn van verschillende soorten materiaal. Alle materialen hebben weer hun eigen kenmerken, voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste materialen waar een trapleuning van gemaakt kan zijn voor je op een rijtje.

 

1. Trapleuning Inox of roestvrijstaal

Een trapleuning van Inox of roestvrijstaal is op dit moment erg populair. Het geeft de woning een modern en strak uiterlijk. Je kan kiezen voor een matte of een glanzende variant. Voordeel van Inox is dat het vrijwel onderhoudsvrij en bijzonder duurzaam is.

 

Nadeel van roestvrijstaal is dat het niet zo gemakkelijk te bewerken is. Dat kan lastig zijn met het monteren van de leuning. Een trapleuning van Inox is meestal rond, maar ze zijn er ook in een vierkante of rechthoekige vorm.

 

2. Trapleuning hout

Een houten trapleuning kan je krijgen in diverse soorten hout. Als je een trapleuning van hardhout neemt, kies je voor een slijtvaste leuning die vele jaren meegaat. Ook heb je hier weinig onderhoud aan.

 

Een trapleuning van vuren of grenenhout is gemakkelijk te bewerken en goedkoop in aanschaf. De levensduur is minder lang dan hardhout en je zult deze regelmatig moeten behandelen, bijvoorbeeld met verf.

 

3. Trapleuning staal of smeedijzer

Een stalen trapleuning en een trapleuning van smeedijzer worden meestal samen genoemd. Qua materiaal zit hier namelijk niet heel veel verschil in. Een stalen trapleuning is meestal behandeld (gelakt) en is in standaardmaten verkrijgbaar.

 

Een trapleuning van smeedijzer wordt helemaal gemaakt naar de wensen van de klant. Voordeel van deze leuningen is dat ze een leven lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Nadeel is dat ze zwaar van gewicht en relatief duur in aanschaf zijn.

 

4. Trapleuning aluminium

Eveneens een metalen trapleuning is die van aluminium. Een aluminium trapleuning is licht van gewicht en toch heel sterk. Dit maakt de leuning ook geschikt voor wanden van hout of gipsplaat.

 

Een aluminium trapleuning voelt niet koud aan (in tegenstelling tot roestvrijstaal) en is gemakkelijk te bewerken. Daarbij geeft een aluminium trapleuning je interieur een strakke en moderne look.

 

5. Trapleuning kunststof

Als je voor goed en veelzijdig wilt gaan, kom je uit bij een trapleuning van kunststof. Een kunststof trapleuning heeft namelijk nauwelijks onderhoud nodig en is verkrijgbaar in vele kleuren en vormen.

 

Hierdoor past een kunststof trapleuning in vrijwel ieder interieur. Nadeel is wel dat deze leuningen niet overschilderbaar zijn en je dus aan de kleur vastzit die je gekozen hebt.

 

6. Trapleuning glas

en glazen trapleuning is niet helemaal van glas. De balustrade is van gehard glas, terwijl de leuning zelf meestal van roestvrijstaal gemaakt is.

 

Een glazen trapleuning geeft een hele ruimtelijke uitstraling en past uitstekend bij een modern interieur. Er zijn verschillende modellen op dit gebied verkrijgbaar.

 

Al beslist in welk materiaal je de trapleuning wil? Of op zoek naar gepast advies? Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project en wensen via de offertepagina.

 

 

 

Trapleuning vormen

Trapleuningen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De bekendste en meest populaire zijn: recht, gebogen of rond. Hieronder lichten we deze vormen toe.

 

1. Rechte trapleuning

Een trapleuning hoort de vorm te hebben van de trap. Een trapleuning die recht is, loopt als het ware als een rechte lijn van boven naar beneden. Deze vorm wordt dus alleen toegepast bij rechte trappen zonder een kromming.

 

2. Gebogen trapleuning

ls er een of meerdere bochten in een trap zitten, ben je aangewezen op de gebogen trapleuning. We noemen dit ook wel de s- vormige trapleuning. Voor een goede veiligheid is het van belang dat gebogen leuning altijd op dezelfde hoogte worden gemonteerd.

 

3. Ronde trapleuning

Met een trapleuning die rond is, bedoelen we het model van de leuning. Deze leuning ziet er als het ware uit als een ronde stok of balk. Dit is één van de meest voorkomende vormen bij trapleuningen. Andere vormen die veel toegepast worden, is rechthoekige vorm en het sleutelgatmodel.

 

 

Trapleuning op maat

Heeft de trap in jouw woning een afwijkende maat, of wil je een trapleuning helemaal naar eigen wensen laten maken? Dan kan je kiezen voor een trapleuning die op maat gemaakt is. Deze trapleuningen worden zo gemaakt dat ze precies bij de trap in je woning passen qua lengte en qua vorm.

 

Een trapleuning op maat is in de regel wel iets duurder dan een standaardleuning, omdat het arbeidsintensiever is om ze te fabriceren. Bij een op maat gemaakte trapleuning kan je eveneens kiezen uit verschillende materialen, vormen en modellen.

 

Offertes voor trappen / balustrades ontvangen?

Een trap of trapleuning laten plaatsen of jouw trap laten schilderen, renoveren, bekleden, …? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang vrijblijvend offertes op maat aan van erkende vakmannen uit jouw buurt.