Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappen en balustrades Online info en inspiratie over trappen en trapleuningen.
Trappen en balustrades
banner image

Trapleuning: materialen & vormen

Heb je een mooie trap in je woning? Dan kan je vanzelfsprekend niet zonder een trapleuning. Deze zijn er in allerlei maten en modellen. Daarbij kunnen ze van allerlei soorten materiaal gemaakt zijn. Eén ding is zeker: een mooie trapleuning geeft cachet aan je woning. In dit artikel gaan we dieper in welke mogelijkheden er zijn op het gebied van trapleuningen: de maten, de soorten, de prijzen, de vormen en de materialen.

Ga snel naar:
Ideale hoogte trapleuning
Prijs trapleuning
Mogelijke materialen
Vormen trapleuning
Gratis offertes aanvragen

 

 

Waarom een trapleuning?

Er zijn verschillende redenen waarom je een mooie en goede trapleuning in je huis kan nemen. We zetten hieronder een aantal troeven op een rij:

  • Veiligheid: een trapleuning moet in de eerste plaats veiligheid bieden. Als je de trap op of afloopt, is het prettig dat je je ergens aan vast kan houden. Vooral voor mensen die slecht te been zijn, is dit een absolute must. Ook (kleine) kinderen zijn gebaat bij een goede trapleuning die veel grip heeft.
  • Uitstraling: met een trapleuning kan je je interieur een bepaalde uitstraling geven. Een ronde trapleuning met ronde spijlen straalt een zachte en rustige sfeer uit. Wil je liever een trapleuning met een moderne uitstraling? Dan kies je voor een leuning met rechte lijnen en hoeken.
  • Een bepaalde stijl creëren: door bepaalde materialen te gebruiken voor de leuning, kan je de trap een bepaalde stijl geven. Kies je bv. voor naturel hout? Dan heb je al snel een Scandinavische stijl. Met een roestvrijstalen of een aluminium trapleuning ga je voor een industriële stijl. Zo zijn er tal van mogelijkheden om een bepaalde stijl te creëren.

 

Wat is de ideale hoogte van een trapleuning?

In principe is er geen vaste hoogte voor een trapleuning, maar er is wel een richtlijn. Om een goede hoogte van de trapleuning te krijgen, meet je vanaf de neus van de traptreden. Meestal kom je dan uit op een maat die ligt tussen 85 en 95 centimeter. Je persoonlijke voorkeur bepaalt dan welke hoogte voor jou ideaal is.

Daarnaast is ook de dikte van de leuning van belang om een goede grip te hebben. De gemiddelde dikte van een goede trapleuning is 33 tot 43 millimeter. Ten slotte is ook de afstand van de leuning tot de muur van belang. Meestal is dit 5 tot (hoogstens) 10 centimeter.

 

Prijs trapleuning

De prijs van een trapleuning is voornamelijk afhankelijk van het gebruikte materiaal. Hieronder geven we de kosten van een trapleuning per materiaalsoort:

 

Materiaal trapleuningPrijs
(incl. btw en excl. plaatsing)
Kunststof15 euro per meter
Grenenhout16 euro per meter
Hardhout18 euro per meter
Aluminium21 euro per meter
Inox27 euro per meter
Staal100 euro per meter
Smeedijzer150 euro per meter

LET OP: dit zijn richtprijzen. De kostprijs van een trapleuning kan ook verschillen van plaatser tot plaatser. Wil je gericht prijzen, maar ook adviezen, uitvoeringen, … vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend voorstellen aan bij 2 à 3 vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier. 

 

trapleuning

 

Materialen voor trapleuningen

Een trapleuning kan gemaakt zijn van verschillende materialen. Die hebben allemaal hun eigen kenmerken en voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste materialen voor trapleuningen op een rij:

 

1. Trapleuning in inox

Een trapleuning van inox (roestvrij staal) is op dit moment erg populair. Het geeft de woning een modern en strak uiterlijk. Je kan kiezen voor een matte of een glanzende variant. Voordeel van inox is dat het vrijwel onderhoudsvrij en bijzonder duurzaam is. Het nadeel van roestvrij staal is dat het niet makkelijk te bewerken is. Dat kan lastig zijn bij de plaatsing. Een trapleuning van inox is meestal rond, maar ze zijn er ook in een vierkante of rechthoekige vorm.

 

2. Trapleuning in hout

Een houten trapleuning kan je krijgen in diverse soorten hout. Als je een trapleuning van hardhout neemt, kies je voor een slijtvaste leuning die vele jaren meegaat. Ook heb je hier weinig onderhoud aan. Een trapleuning van vuren of grenenhout is makkelijk te bewerken en goedkoop in aanschaf. De levensduur is minder lang dan hardhout en je zal deze leuning regelmatig moeten behandelen (verf, vernis, beits, …).

 

3. Trapleuning in staal of smeedijzer

Een stalen trapleuning en een trapleuning van smeedijzer worden meestal samen genoemd. Qua materiaal zit hier namelijk niet heel veel verschil in. Een stalen trapleuning is meestal behandeld (gelakt) en is in standaardmaten verkrijgbaar. Een trapleuning van smeedijzer wordt helemaal gemaakt naar de wensen van de klant. Voordeel van deze leuningen is dat ze een leven lang meegaan en weinig onderhoud nodig hebben. Nadeel is dat ze zwaar van gewicht en relatief duur in aanschaf zijn.

 

4. Trapleuning in aluminium

Een andere metalen trapleuning is die van aluminium. Een aluminium trapleuning is licht van gewicht en toch heel sterk. Dit maakt de leuning ook geschikt voor wanden van hout of gipsplaat. Een aluminium trapleuning voelt niet koud aan (in tegenstelling tot roestvrijstaal) en is makkelijk te bewerken. Bovendien geeft een aluminium trapleuning je interieur een strakke en moderne look.

 

5. Trapleuning in kunststof

Als je voor goed en veelzijdig wil gaan, kom je uit bij een trapleuning van kunststof. Een kunststof trapleuning heeft nauwelijks onderhoud nodig en is verkrijgbaar in vele kleuren en vormen. Hierdoor past een kunststof trapleuning in vrijwel ieder interieur. Nadeel is wel dat deze leuningen niet overschilderbaar zijn en je dus aan de kleur vastzit die je gekozen hebt.

 

6. Trapleuning in glas

Een glazen trapleuning is niet helemaal van glas. De balustrade is van gehard glas, terwijl de leuning zelf meestal van roestvrij staal gemaakt is. Een glazen trapleuning heeft een ruimtelijke uitstraling en past uitstekend bij een modern interieur.

 

TIP: al beslist in welk materiaal je je trapleuning wil? Of op zoek naar gepast advies? Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw project en wensen via de offertepagina.

 

trapleuning gebogen

 

Trapleuning vormen

Trapleuningen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. De bekendste en meest populaire zijn: recht, gebogen of rond. Hieronder lichten we deze vormen toe.

 

1. Rechte trapleuning

Een trapleuning hoort de vorm te hebben van de trap zelf. Een rechte trapleuning loopt als een rechte lijn van boven naar beneden. Deze vorm wordt dus alleen toegepast bij rechte trappen zonder een kromming.

 

2. Gebogen trapleuning

Als er 1 of meerdere bochten in een trap zitten, ben je aangewezen op de gebogen trapleuning. We noemen dit ook wel de s- vormige trapleuning. Voor een goede veiligheid is het van belang dat een gebogen leuning altijd op dezelfde hoogte wordt gemonteerd.

 

3. Ronde trapleuning

Met een ronde trapleuning bedoelen we het model van de leuning. Deze leuning ziet eruit als een ronde stok of balk. Dit is 1 van de meest voorkomende vormen bij trapleuningen. Andere vormen die veel toegepast worden, zijn de rechthoekige vorm en het sleutelgatmodel.

 

 

Trapleuning op maat

Heeft de trap in jouw woning een afwijkende maat? Of wil je een trapleuning helemaal naar eigen wensen laten maken? Dan kan je kiezen voor een trapleuning die op maat gemaakt is. Deze trapleuningen worden zo gemaakt dat ze precies bij de trap in je woning passen qua lengte, vorm, stijl, … Een trapleuning op maat is wel iets duurder dan een standaardleuning, omdat het arbeidsintensiever is om ze te maken. Bij een op maat gemaakte trapleuning kan je kiezen uit verschillende materialen, vormen en modellen.

Ontvang je graag vrijblijvend offertes voor jouw trapleuning op maat? Maak gebruik van onze gratis online offertedienst en kom in contact met professionals uit jouw regio. Start jouw aanvraag hieronder.

 

Offertes voor trappen / balustrades ontvangen?

Een trap of trapleuning laten plaatsen of jouw trap laten schilderen, renoveren, bekleden, …? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang vrijblijvend offertes op maat aan van erkende vakmannen uit jouw buurt.