Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappen en balustrades Online info en inspiratie over trappen en trapleuningen.
Trappen en balustrades
banner image

Trappen

Trappen moeten een minimum aan comfort hebben om veilig naar boven en beneden te kunnen gaan. Aan welke eisen de trap moet voldoen, hangt af van je wensen en het gebruik, zoals binnen of buiten. In dit artikel zetten we de aandachtspunten voor trappen op een rij.

Ga snel naar:
Binnentrappen
Buitentrappen
Industriële trappen
Offertes aanvragen

 

Binnentrappen

Binnentrappen

Trappen bestaan uit enkele onderdelen die samen het model bepalen. Elke goede trap voldoet daarbij aan een aantal basisprincipes (stevige treden, leuning, juiste hoogteverschillen …). Dit is onafhankelijk van de vorm (recht of draaiend). De vorm van het trapgat en hoe de woning is gebouwd, bepalen de vorm mee.

De trap wordt gedragen door de trapwang of trapboom. Dit zijn er meestal 1 aan elke zijde. Deze vind je in verschillende patronen. Vestris bijvoorbeeld is een rechte, bandvormige trapwang. Arabesque is dan weer een hoekig uitgesneden vorm.

Traptreden bestaan verschillende materialen, die elk hun eigen eigenschappen en uitzicht hebben: staal (al of niet geperforeerd), glas (mat of doorzichtig), allerlei houtsoorten … Met het uitzicht van de trap kan gespeeld worden. Metalen trappen bijvoorbeeld kunnen een minimalistischer uiterlijk hebben tegenover houten trappen. Trappen kunnen in een veelvoud van kleuren gelakt worden en gecombineerd worden met andere materialen.

 

Buitentrappen

buitentrap

Buitentrappen moeten antislip zijn bij slecht weer. Je kan waterafvoer voorzien, zodat de treden snel drogen na een regenbui. Zo zijn ze niet glad én voorkom je mosvorming en veel onderhoud. Mosvorming ontstaat namelijk wanneer oppervlakten lang vochtig blijven. Metaal en een poedercoating nemen geen vocht op en drogen dus zeer snel. Een beetje wind en zon zijn genoeg om alles snel op te drogen. Hierdoor krijgt mosvorming zeer weinig kans.

Ook de treden zelf moeten antislip zijn. Antislip wordt verzorgd door 2 rubber strips of een geribbeld oppervlak. Je kan de trap verder beschermen met een speciale coating. Hierin zit een fijne korrel verwerkt om een antislip effect te vergroten. Zeer geschikt hiervoor is C-mass, een aluminium trede met 2 antislip rubbers op de neus.

 

Industriële trappen

Industriële trappen

Industriële trappen zijn robuuster en worden geplaatst met andere normen. De stevigheid, breedte en hellingsgraad primeren hier over het uitzicht. Moderne winkelruimtes vragen natuurlijk ook om esthetiek. Atelier trappen moeten bij voorkeur een hoge antislip waarde hebben.

 

 

Trappen plaatsen? Vraag hulp aan een ervaren vakman!

Wil je graag een trap op maat laten ontwerpen? Schakel dan de hulp in van een ervaren trappenbouwer. Zijn kennis en expertise zal ervoor zorgen dat je een prachtige, gepersonaliseerde trap op maat zult krijgen die bovendien perfect past in jouw interieur.

Vakman nodig? Maak gebruik van onze gratis online offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen offertes op maat van jouw project. Start jouw aanvraag via het onderstaande formulier.

 

Offertes voor trappen / balustrades ontvangen?

Een trap of trapleuning laten plaatsen of jouw trap laten schilderen, renoveren, bekleden, …? Maak gebruik van onderstaand formulier en ontvang vrijblijvend offertes op maat aan van erkende vakmannen uit jouw buurt.